Julia – Tussen Oost en West

Julia – Tussen Oost en West

Wie:  Julia, 45 jaar

Geboren:  Moskou, USSR

Woont nu in:  Zeeland, Nederland

 

ROOTS

 

Tijdens de Koude Oorlog bood de Sovjet-Unie beurzen aan studenten uit bevriende landen, waaronder Indonesië. Zo probeerden ze marxistische en leninistische idealen wereldwijd te verspreiden. Via deze weg ontstond er een kleine Indonesische gemeenschap in Rusland. Mijn vader kwam uit Java, Indonesië. Dankzij de communistische partij kreeg hij de kans om te studeren aan de Russische Staatslandbouwuniversiteit in Moskou. Na zijn afstuderen bleef hij daar werken als docent en ontmoette mijn moeder. De vader van mijn moeder kwam uit Oekraïne. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog, ontmoette daarna mijn oma in Moskou en bleef er wonen.


COMMUNISTISCH RUSLAND

 

Ik groeide op in de communistische Sovjet-Unie, in Moskou, en had een fijne jeugd. We hadden niet veel, schaarste was overal. Als er bananen of Pepsi waren, dan voelde dat als een bijzonder feestje en vaak stonden we met bonnetjes in lange rijen te wachten. Maar we hadden geen honger, en onderwijs en zorg waren voor iedereen gratis en toegankelijk.

 

Na de Tweede Wereldoorlog hadden veel mensen een stukje grond buiten de stad gekregen om zelf voedsel te verbouwen. Mijn opa bouwde daar met eigen handen een klein houten huisje op, waar we in de zomervakanties – die drie maanden duurden – met drie gezinnen om beurten verbleven. In de weekenden waren we er vaak allemaal tegelijk. Het huisje had maar één kamer, en ’s nachts sliepen we kriskras door elkaar op stretchers en matrassen. Het was krap, maar altijd gezellig. Een soort kamperen, maar dan zonder tent.


Die zomers waren bijzonder. Er was geen warm water; dat moesten we eerst opwarmen. Afwassen deden we met koud water, maar dat maakte niemand wat uit. We verzamelden paddenstoelen en bessen, maakten kampvuren en leefden vooral buiten. Daar, bij het zomerhuis, hadden we meer contact met mensen dan in Moskou, waar ik vaak alleen thuis was omdat mijn ouders werkten. Dat was heel gewoon in Rusland, en daardoor werd ik al vroeg zelfstandig; als kind nam ik zelf de bus en tram om bijvoorbeeld te gaan zwemmen.

 

VERTREK

 

Toen het communisme begon te wankelen, veranderde alles voor mijn Indonesische vader. Als buitenlander uit een bevriend land had hij tijdens het communistische regime een bevoorrechte positie, maar die verdween nu. Hij had geen Russisch paspoort, en zonder dat kwam je nergens. Veel Indonesiërs in Moskou besloten in die tijd naar Duitsland of Nederland te vertrekken.


Mijn vader wilde zekerheid en een betere toekomst voor mij, en Nederland kende hij uit de verhalen van zijn vader, die tijdens het koloniale tijdperk voor de Nederlanders had gewerkt. Zo werden wij politieke vluchtelingen, en kwamen we in Nederland terecht. Ik was toen elf jaar oud.


Ons eerste adres, nog voordat we asiel aanvroegen, was bij kennissen in de Bijlmer. We kwamen ’s nachts aan, samen met ons hondje dat met ons mee was gevlucht. Ik weet nog goed hoe ik de volgende ochtend, op 1 maart, de gordijnen openschoof en uitkeek over het grauwe weer, de mist die tussen de flats hing, en dacht: Waar zijn we beland? Voor het eerst zag ik mensen van allerlei nationaliteiten. In Moskou, dat grotendeels wit was, werd ik vaak ‘Chinees’ genoemd. Verder kende ik alleen de Indonesische vrienden van mijn vader.


ASIELZOEKER

 

Na onze asielaanvraag moesten we ons hondje tijdelijk bij kennissen in Amsterdam achterlaten. Zelf werden we ondergebracht in een asielzoekerscentrum in Goes, Zeeland. Het centrum was gevestigd in een oud ziekenhuis, waar we een kleine kamer kregen. Douches en toiletten deelden we met de andere bewoners. Families zaten in één vleugel, alleenstaande mannen in een andere. Sommige mensen daar waren getraumatiseerd; het gebeurde weleens dat iemand tijdens het gezamenlijk eten in de kantine zijn dienblad zomaar door de eetruimte gooide. Mijn ouders wilden dan ook niet dat ik alleen naar de wc of douche ging.

 

Gelukkig kregen we vrij snel een verblijfsvergunning. Mijn ouders zetten zich vanaf het begin in voor de kinderen in het centrum. Ze zorgden ervoor dat we naar school konden, en al snel werden we met bussen opgehaald en samengebracht in een lokaal om Nederlands te leren. Elke ochtend maakten mijn ouders boterhammen voor alle kinderen, zodat iedereen een lunchpakketje meekreeg.


Na negen maanden kregen we een huis toegewezen in het dorp Colijnsplaat. De mensen in Zeeland waren vriendelijk en gastvrij; iedereen groette elkaar op straat, en dat voelde warm en welkom.


Mijn vader probeerde in eerste instantie werk te vinden met zijn universitaire papieren, maar dat bleek moeilijk. Hij sprak nog niet goed Nederlands, en de mogelijkheden in Zeeland waren beperkt. Uiteindelijk ging hij in fabrieken werken om ons gezin te onderhouden. Mijn moeder liet zich omscholen tot bejaardenverzorgster en vond werk in een verzorgingshuis.


Om zich zo snel mogelijk thuis te voelen in hun nieuwe omgeving, sloten mijn ouders zich aan bij de dorpsmoestuin, we haalden ons hondje op uit Amsterdam, en ik ging naar de basisschool. Door het moestuintje en de dagelijkse wandelingen met de hond raakten mijn ouders al snel ingeburgerd. Want als je openstaat voor je omgeving, is Nederland een fijn land om te wonen.

 

IDENTITEIT


Ik voel me inmiddels meer Nederlands, maar sommige Russische gewoonten draag ik nog altijd met me mee. Zo vieren we Kerst nog steeds met Oud en Nieuw, zoals dat tijdens het communisme in Rusland gebruikelijk was. Cadeaus gaven we toen niet met Kerst, want werd als christelijk feest niet toegestaan.


Als kind voelde ik me Rus, maar werd ik gezien als Chinees. In Nederland herken ik ook veel van mezelf in mensen met Indische roots; bepaalde trekken, gewoonten, manieren van doen. Ik balanceer eigenlijk overal tussenin. Ik ben getrouwd met een Zeeuw en we hebben twee kinderen. Omdat ik een Aziatisch uiterlijk heb en mijn kinderen blond zijn, word ik soms voor hun oppas aangezien. Dat vind ik soms wel moeilijk.


Ik worstel nog steeds met mijn identiteit. Mijn Russische afkomst was ik altijd trots op, maar nu voel ik schaamte om daarvoor uit te komen. Uiteindelijk voelt Nederland nu als mijn thuis. Mijn wortels liggen hier, in het huis waar ik ben opgegroeid.

 




#Vluchteling #Identiteit #Migratie #Levensverhaal #VanMoskouNaarZeeland #NieuweStart #TussenWerelden #Herinneringen #Integratie #VerliesEnHoop #Thuiskomen #Community #Erfenis #Familieverhaal #Cultuur #OpZoekNaarThuis #Moskou #Indonesië #Veerkracht #Zwerfkeien

holocaust nazi
3 juli 2025
Uri (82) kwam als baby in onderduik terecht in Heemstede, terwijl zijn ouders schuilden op een boerderij in de Beemster. Zijn vader ontsnapte op het nippertje uit een deportatietrein, zonder jas, in de vrieskou van februari 1943.
30 juni 2025
Zîn vluchtte als vijftienjarig meisje uit het Koerdische dorp Lice, nadat hun huis in brand werd gestoken. In haar verhaal vertelt ze over haar roots, haar vlucht, en haar zoektocht naar identiteit in Nederland.
Vooruit kijken: het verhaal van een Joodse vrouw die Odessa achterliet
30 juni 2025
In 1995 vertrok Irina met niet meer dan een koffertje, haar papieren en hoop. Ze vluchtte uit Oekraïne omdat ze Joods was, en omdat niemand haar beschermde toen het echt nodig was.
19 juni 2025
Wat geeft jouw leven waarde? Niet groots of ingewikkeld, maar juist in het kleine: die eerste slok koffie, een wandeling, iets creëren. In Japan noemen ze dat Ikigai – 生き甲斐. Geen prestatie, maar een bron van vreugde in het alledaagse. 🌿
Van de Sovjet-Unie naar Nederland
17 mei 2025
Amina groeide op in de Sovjet-Unie, waar religie verboden was en hoofddoeken uit het straatbeeld verdwenen. Haar grootvader, ooit imam, verborg zijn geloof in stilte. Haar moeder stopte haar hoofddoek weg, uit angst. Maar de traditie leefde voort, in fluisteringen, in herinneringen, in gebaren.
Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geëmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
De kracht van volhouden
28 april 2025
In Istanbul leerde ik over Sabr: geduld, vertrouwen en kracht, ook als de weg zwaar is. Tijdens mijn tijd in Japan ontdekte ik Ganbaru: onverzettelijk doorzetten, zelfs wanneer alles tegenzit. Jaren later, nadat mijn zoon de diagnose diabetes type 1 kreeg, begreep ik pas écht hoe diep deze wijsheden in je dagelijks leven kunnen wortelen. Twee werelden, één boodschap: moed is soms zacht en stil, maar o zo sterk. 🌿
Portret van Mirjam Rampersad, op zoek naar haar Surinaamse roots
26 april 2025
Mirjam Rampersad groeide op zonder te weten waar haar roots lagen. Geadopteerd door een streng gereformeerd gezin voelde ze zich altijd tussen twee werelden in. Pas als tiener ontdekte ze haar Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een verhaal over gemis, veerkracht en uiteindelijk: thuiskomen bij jezelf.
Meer posts