Stephen Ghazi – De Spirituele Krijger
Stephen Ghazi – De Spirituele Krijger
Wie: Stephen Ghazi, 53 jaar
Geboren: Rotterdam, Nederland
ROOTS
Mijn roots liggen in Suriname. Eind jaren zestig vertrok mijn oma uit Paramaribo omdat haar man in Nederland ging werken. Dit was de reden dat mijn moeder met haar drie kinderen – mijn broer en twee zussen – hier naartoe kwam. Later volgden ook mijn ooms en tantes.
NEDERLAND
Ik ben als enige van het gezin hier geboren en opgegroeid. Op mijn zevende begon ik met vechtsport, met judo. Op de basisschool waren namelijk een paar etterbakken die ervoor zorgden dat ik na schooltijd heel atletisch werd, omdat ze altijd achter me aan kwamen. In het begin was ik bang voor ze, maar toen ze iets over mijn familie zeiden, sloeg ik voor het eerst terug. Vanaf dat moment lieten ze me met rust. In die tijd zag ik voor het eerst de legendarische Martial Artist Bruce Lee in een film. Zo ontstond mijn interesse in de Martial Arts.
Op mijn tiende begon mijn toenmalige zwager mij les te geven in Shaolin Kempo. Hij werkte als portier en had een bruine band in deze gevechtskunst. Door de films van Bruce Lee en Jackie Chan werd ik geïnspireerd om serieus met vechtsport aan de slag te gaan. Ik heb een aantal verschillende gevechtskunsten beoefend, zoals Shaolin Kung Fu, Ninjutsu, Katori Shinto Ryu (Japans zwaardvechten). Ondanks dat ik het leuk vond, was het niet wat ik zocht. Maar ik vond uiteindelijk de krijgskunst die mijn leven veranderde, want die zoektocht bracht me bij mijn Pencak Silat-leraar.
Tijdens mijn training besefte ik al gauw dat ik niet alleen wilde leren, maar ook lesgeven. Dat dit mijn roeping was. Pencak Silat gaf me structuur en balans, zowel fysiek als mentaal. Ik ben opgegroeid in een huishouden zonder vader, mijn moeder was zowel vader als moeder. Pencak Silat hielp me om mezelf als man staande te houden en mijn plek in de wereld te vinden.
SPIRITUALITEIT
Ik was al lange tijd bezig met spiritualiteit en oosterse wijsbegeerte, waardoor ik me verdiepte in meditatie, pranayama en yoga. Mijn zoektocht naar innerlijke groei werd versterkt door de Martial Arts en door het beoefenen van Pencak Silat - een traditionele Indonesische krijgskunst. Deze is namelijk meer dan alleen zelfverdediging. Het omvat ook een spirituele dimensie, waarin je leert om in balans te leven met de natuur, met anderen, maar vooral met jezelf.
Door dit pad te volgen, leerde ik over Ilmu Kebatinan, een Indonesische spirituele traditie die draait om het verkennen van de innerlijke, mystieke wereld. Het is de leer van de ziel, ofwel zielenkennis, waarbij men door meditatie en bewustzijnsontwikkeling dieper inzicht krijgt in zichzelf en de universele krachten die ons omringen.
Deze kennis helpt om in harmonie te leven, niet alleen fysiek en mentaal, maar ook spiritueel. Het leert je hoe je jouw energie kunt verfijnen, je intuïtie kunt versterken en een diepere verbinding kunt maken met het universum. Het is een pad dat niet alleen leidt tot zelfinzicht en spirituele kracht, maar ook tot wijsheid en compassie, waardoor je in evenwicht met de wereld om je heen kunt leven.
LERAAR IN DE KRIJGSKUNST
In 1992 behaalde ik mijn leraren diploma in Pencak Silat en begon ik zelf les te geven. Twee jaar later werd mijn zoon geboren. Als alleenstaande vader voedde ik hem op, naast mijn werkzaamheden als leraar in de krijgskunst.
In 2006 vertrok ik naar Indonesië om les te krijgen van grootmeesters, onder wie Guru Besar Syofyan Nadar van de school Harimau Singgalang in Bukittinggi, West-Sumatra. In Garut, West-Java, trainde ik bij verschillende leraren in andere stijlen van Pencak Silat. Een van hen was de, nu inmiddels wereldberoemde, Guru Cecep Arif Rahman. Hij en een andere leraar die ik in Jakarta bezocht, Guru Yayan Ruhian, kregen later een indrukwekkende rol als twee assassins in de film John Wick 2. Daarnaast speelden ze hoofdrollen in de Indonesische films The Raid 1 en 2. Maar los van hun filmcarrières zijn het in de eerste plaats échte warriors in hart en nieren.
In de jaren daarna heb ik mezelf als Martial Artist verder ontwikkeld. Naast Pencak Silat verdiepte ik me in de vechtkunst van Bruce Lee, Jeet Kune Do, en in de Filipijnse krijgskunst Eskrima. Na het behalen van mijn lerarendiploma’s geef ik ook les in deze disciplines.
IDENTITEIT
Ondanks dat ik in Nederland geboren ben, voel ik me meer verbonden met de Surinaamse cultuur. Mijn moeder gaf me wortels. Ik groeide op met Surinaamse normen en waarden, zoals respect voor ouderen, het belang van familie en saamhorigheid, en Surinaams eten. Zij is mijn grootste voorbeeld, van haar leer ik dat er voor elk probleem een oplossing is, dat je altijd een manier kunt vinden om vooruit te komen.
Dat is ook de essentie van Martial Arts. Je leert niet alleen vechten, maar ook hoe je obstakels overwint – fysiek, mentaal en spiritueel. Mijn achternaam ‘Ghazi’ betekent krijger, ik ben een spirituele krijger.
#StephenGhazi
#SpiritueleKrijger
#MartialArts
#PencakSilat
#JeetKuneDo
#Eskrima
#Spiritualiteit
#InnerlijkeKracht
#Zelfontwikkeling
#IlmuKebatinan





