Gerrit - liever niet geadopteerd

Gerrit - liever niet geadopteerd

Wie: Gerrit de Groot, 53 jaar

Geboren: Seoul, Zuid-Korea

Woont nu in: Rotterdam

 

ROOTS

 

Ik weet niets over mijn roots. Volgens mijn papieren ben ik op mijn tweede achtergelaten bij een kindertehuis in Seoul, Zuid-Korea, al schijnt het dat adoptiepapieren uit Korea vaak niet kloppen. Mijn moeder zal Koreaans zijn geweest, mijn vader waarschijnlijk een Amerikaanse militair, zoals bij veel kinderen in het tehuis. Ik herinner me niets meer van mijn tijd in het tehuis.

 

ADOPTIE

 

Op mijn vierde ben ik geadopteerd door een Nederlands christelijk gezin, Jan en Mieke. Ze hadden al twee biologische kinderen, een zoon en een dochter. Na een televisieprogramma over adoptiekinderen uit Korea die ‘gered’ moesten worden, besloten ze mij op te nemen. Ze namen me mijn Koreaanse naam af, Jae-Seon. Soms denk ik dat het de naam van mijn Amerikaanse vader was, Jason, zo hadden ze me ook kunnen noemen. Ze wisten niets over Korea en zijn er nooit geweest, ik werd met een groep kinderen naar Nederland gevlogen. Ik heb foto’s van mijn aankomst; allemaal bange Koreaanse kinderen in de armen van vreemde westerlingen.

 

In mijn nieuwe huis begrepen ze me niet. Toen ik mijn schoenen uittrok bij binnenkomst, waren ze boos. Pas  later hoorde ik dat dit in Korea normaal is. In mijn eentje op een kamer slapen vond ik moeilijk; ik kroop meestal bij de honden in de mand. Daar werd Jan woedend om. We woonden in een wit dorp, en ik werd meestal ‘Chinees’ genoemd. Er was één andere buitenlandse jongen, Pieter, zijn familie was Indisch. Ik bracht mijn jeugd grotendeels bij hen door. Het was er gezellig, warm, en ik at er rijst.

 

Thuis was Jan hard. Als ik niet deed wat hij wilde, werd hij agressief. Ik hoorde aan zijn stappen op de trap, wanneer ik ervan langs ging krijgen. Het ergste was nadat ik een keer met Pieter snoepjes had gestolen en we betrapt waren. Hij noemde me een dief en zorgde ervoor dat ik het niet zou vergeten. Mieke riep alleen: “Jan, zorg dat de mensen het niet zien.”


Elke zondag gingen we naar de kerk. Verder mochten we die dag niets doen, behalve de krant lezen en naar klassieke muziek luisteren. Het enige wat ik fijn vond, was dat Jan een klusser was. In zijn schuur kon ik uren in mijn eentje bezig zijn. En ik was blij dat we honden hadden, ik liet ze vaak uit. Ik deed alles om buiten te zijn.

 

Mijn adoptiebroer en -zus gingen studeren. Toen ik mijn mavo haalde en ging werken, moest ik van Jan en Mieke kostgeld betalen, iets wat hun eigen kinderen niet hoefden. Dat vond ik zo oneerlijk dat ik ben weggegaan. Uiteindelijk heb ik alle contact met hen verbroken.

 

IDENTITEIT

 

Adoptie is ingewikkeld. Ik zit in therapie, worstel met verlatingsangst, verslavingen en relaties houden vaak niet stand. Ook hou ik het meestal niet lang vol bij dezelfde baan.

 

Ergens voel ik me Koreaans, maar toen ik met een groep geadopteerden terugging naar Korea, bleek dat Koreanen me niet zo zien. Ik ben een halfbloed en mijn ouders waren waarschijnlijk ongehuwd, daar wordt in Korea op neergekeken. Ik pas nergens echt bij. Ik ben geen Nederlander, geen Amerikaan, geen Koreaan. Als ik mocht kiezen, was ik liever nooit geadopteerd. Ik weet dat ik daar geen kansen had gehad, maar zelfs zonder toekomst was ik liever daar gebleven. Bij mijn moeder.

 

Gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarbij voor privacy de namen en enkele plaatsnamen zijn aangepast.



#Zwerfkeien # #Identiteit #Adoptie #Ontworteling #PersoonlijkVerhaal #Zoektocht #Inspiratie #Adoptiediscussie #Korea

holocaust nazi
3 juli 2025
Uri (82) kwam als baby in onderduik terecht in Heemstede, terwijl zijn ouders schuilden op een boerderij in de Beemster. Zijn vader ontsnapte op het nippertje uit een deportatietrein, zonder jas, in de vrieskou van februari 1943.
30 juni 2025
Zîn vluchtte als vijftienjarig meisje uit het Koerdische dorp Lice, nadat hun huis in brand werd gestoken. In haar verhaal vertelt ze over haar roots, haar vlucht, en haar zoektocht naar identiteit in Nederland.
Vooruit kijken: het verhaal van een Joodse vrouw die Odessa achterliet
30 juni 2025
In 1995 vertrok Irina met niet meer dan een koffertje, haar papieren en hoop. Ze vluchtte uit Oekraïne omdat ze Joods was, en omdat niemand haar beschermde toen het echt nodig was.
19 juni 2025
Wat geeft jouw leven waarde? Niet groots of ingewikkeld, maar juist in het kleine: die eerste slok koffie, een wandeling, iets creëren. In Japan noemen ze dat Ikigai – 生き甲斐. Geen prestatie, maar een bron van vreugde in het alledaagse. 🌿
Van de Sovjet-Unie naar Nederland
17 mei 2025
Amina groeide op in de Sovjet-Unie, waar religie verboden was en hoofddoeken uit het straatbeeld verdwenen. Haar grootvader, ooit imam, verborg zijn geloof in stilte. Haar moeder stopte haar hoofddoek weg, uit angst. Maar de traditie leefde voort, in fluisteringen, in herinneringen, in gebaren.
Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geëmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
De kracht van volhouden
28 april 2025
In Istanbul leerde ik over Sabr: geduld, vertrouwen en kracht, ook als de weg zwaar is. Tijdens mijn tijd in Japan ontdekte ik Ganbaru: onverzettelijk doorzetten, zelfs wanneer alles tegenzit. Jaren later, nadat mijn zoon de diagnose diabetes type 1 kreeg, begreep ik pas écht hoe diep deze wijsheden in je dagelijks leven kunnen wortelen. Twee werelden, één boodschap: moed is soms zacht en stil, maar o zo sterk. 🌿
Portret van Mirjam Rampersad, op zoek naar haar Surinaamse roots
26 april 2025
Mirjam Rampersad groeide op zonder te weten waar haar roots lagen. Geadopteerd door een streng gereformeerd gezin voelde ze zich altijd tussen twee werelden in. Pas als tiener ontdekte ze haar Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een verhaal over gemis, veerkracht en uiteindelijk: thuiskomen bij jezelf.
Meer posts