Murat – Geremigreerd - Een ‘aparte’ Turk

Murat – Geremigreerd - Een ‘aparte’ Turk

Wie:  Murat Karataş, 49 jaar

Geboren:  Essen, Duitsland

Woonde in:  Amsterdam, Nederland

Woont nu in:  Istanbul, Turkije

 

ROOTS


De familie van mijn moeder was oorspronkelijk Georgisch, heeft mijn oma me ooit verteld. Ze hadden blauwe ogen, blonde haren en haar tantes droegen geen Turkse of Arabische namen. Ze woonden in Giresun, aan de Zwarte zee. Dat gebied werd pas na eeuwen door de Turken veroverd en er leefden destijds veel Grieken en Kaukasische volkeren, de stad heeft zelfs nog een Griekse naam. Later verhuisde haar familie naar Adapazarı, ook wel Sakarya genoemd, een plek waar veel Georgische families zich vestigden.


Mijn vader kwam ook uit Giresun. Zijn vader was schaapsherder en runde later een levensmiddelenwinkel. Zowel mijn vader als mijn moeder verhuisden naar Istanbul, waar ze elkaar ontmoetten terwijl ze werkten in een textielfabriek. Mijn vader was negen jaar ouder dan mijn moeder. Hij was zesentwintig en zij zeventien toen ze trouwden.


DUITSLAND


Mijn vader en zijn drie broers maakten deel uit van de eerste generatie gastarbeiders die naar Duitsland gingen. Zijn oudere broers vertrokken in 1970 en 1971, mijn vader volgde in 1973. Hij werkte in een fabriek waar pijpleidingen werden gemaakt. Het was zwaar metaalwerk, maar mijn vader was goed met metaal. Hij werkte daar als smid. Mijn moeder bleef achter in Istanbul. Ze was inmiddels zwanger en eind 1973 werd mijn oudste broer Ahmet geboren. Een jaar later liet mijn vader hen overkomen naar Duitsland. Zelf ben ik in 1975 in Essen geboren en mijn broer Bülent in 1976. Mijn moeder was nog heel jong; op haar twintigste had ze al drie kinderen.


REMIGRATIE


In juli 1984, toen ik negen jaar oud was, zijn we teruggekeerd naar Istanbul. Dat werd in Duitsland gestimuleerd. Mijn vader had vanaf het begin gespaard voor een woning in Istanbul en stuurde elke maand geld naar Turkije. Wie terugkeerde, kreeg ook nog financiële ondersteuning. Zo konden we terugkeren en in 1988 werd mijn jongste broertje Fatih in Istanbul geboren.


NEDERLAND


Ik studeerde natuurkunde aan de universiteit in Istanbul en werkte in het toerisme toen ik een Nederlands meisje ontmoette. Na een jaar trouwden we in Istanbul. Ik meldde me aan bij de Universiteit van Amsterdam om wiskunde te studeren en verhuisde naar Nederland. Ons huwelijk hield helaas niet stand, maar ik besloot in Amsterdam te blijven. Daar werkte ik in een kroeg in de Jordaan en probeerde mijn studie wiskunde af te maken. Dat was zwaar, omdat ik vaak tot laat werkte en de volgende ochtend weer in de schoolbanken moest zitten.


REMIGRATIE


In 2012 keerde ik definitief terug naar Turkije. Ik miste mijn familie, mijn broers en het klimaat. Toch kijk ik met een goed gevoel terug op mijn tijd in Nederland. Ik was een ‘aparte’ Turk in Nederland. Veel Turken blijven vooral binnen hun eigen gemeenschap, maar ik niet. Ik had een paar Turkse vrienden van mijn studie, maar mijn vriendengroep bestond voornamelijk uit Nederlanders. Ik geloof dat je je moet aanpassen aan de plek waar je bent. Ik spreek de Nederlandse taal vloeiend, maar uiteindelijk kon ik geen toekomst meer voor mezelf zien. Ik miste mijn wortels en mijn familie.


IDENTITEIT


Mijn moedertaal is Turks, ik woon nu in Turkije, maar ik lees en luister vooral in het Engels en spreek Nederlands voor mijn werk. De wereld is tegenwoordig klein, mede dankzij YouTube. Ik denk niet na over of ik me Turks voel of niet. Ik houd me liever bezig met de wereld dan met de vraag of ik ergens bij hoor. Geluk zit in je hoofd; je kunt overal gelukkig zijn.


Foto: met moeder Ayşe Karataş 


#Zwerfkeien #Identiteit #Thuis #Ontworteld #Georgië #Culturen #Wortels #Wereldburger #Turkije #gastarbeider

holocaust nazi
3 juli 2025
Uri (82) kwam als baby in onderduik terecht in Heemstede, terwijl zijn ouders schuilden op een boerderij in de Beemster. Zijn vader ontsnapte op het nippertje uit een deportatietrein, zonder jas, in de vrieskou van februari 1943.
30 juni 2025
Zîn vluchtte als vijftienjarig meisje uit het Koerdische dorp Lice, nadat hun huis in brand werd gestoken. In haar verhaal vertelt ze over haar roots, haar vlucht, en haar zoektocht naar identiteit in Nederland.
Vooruit kijken: het verhaal van een Joodse vrouw die Odessa achterliet
30 juni 2025
In 1995 vertrok Irina met niet meer dan een koffertje, haar papieren en hoop. Ze vluchtte uit Oekraïne omdat ze Joods was, en omdat niemand haar beschermde toen het echt nodig was.
19 juni 2025
Wat geeft jouw leven waarde? Niet groots of ingewikkeld, maar juist in het kleine: die eerste slok koffie, een wandeling, iets creëren. In Japan noemen ze dat Ikigai – 生き甲斐. Geen prestatie, maar een bron van vreugde in het alledaagse. 🌿
Van de Sovjet-Unie naar Nederland
17 mei 2025
Amina groeide op in de Sovjet-Unie, waar religie verboden was en hoofddoeken uit het straatbeeld verdwenen. Haar grootvader, ooit imam, verborg zijn geloof in stilte. Haar moeder stopte haar hoofddoek weg, uit angst. Maar de traditie leefde voort, in fluisteringen, in herinneringen, in gebaren.
Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geëmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
De kracht van volhouden
28 april 2025
In Istanbul leerde ik over Sabr: geduld, vertrouwen en kracht, ook als de weg zwaar is. Tijdens mijn tijd in Japan ontdekte ik Ganbaru: onverzettelijk doorzetten, zelfs wanneer alles tegenzit. Jaren later, nadat mijn zoon de diagnose diabetes type 1 kreeg, begreep ik pas écht hoe diep deze wijsheden in je dagelijks leven kunnen wortelen. Twee werelden, één boodschap: moed is soms zacht en stil, maar o zo sterk. 🌿
Portret van Mirjam Rampersad, op zoek naar haar Surinaamse roots
26 april 2025
Mirjam Rampersad groeide op zonder te weten waar haar roots lagen. Geadopteerd door een streng gereformeerd gezin voelde ze zich altijd tussen twee werelden in. Pas als tiener ontdekte ze haar Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een verhaal over gemis, veerkracht en uiteindelijk: thuiskomen bij jezelf.
Meer posts