Jun, Geen Gewone Japanner

Wie:  Jun Tamori, 45 jaar
Geboren:
  Ishikawa, Japan
Woont in:
  Haarlem, Nederland


ROOTS


Mijn grootvader van moederskant was boer, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijn grootvader van vaderskant was leraar Japans in Korea, destijds een Japanse kolonie. Na de oorlog keerde hij terug naar Japan en begon te investeren in vastgoed. Dat bleek een groot succes en mijn vader zette dit voort, met uitbreidingen naar Vietnam en Texas, Amerika.


Tijdens mijn jeugd was mijn vader altijd aan het werk. Ik groeide op met mijn moeder en grootouders in een traditioneel Japans huis met tatami-matten en shoji-schermen van papier en hout. Aan tafel vertelde mijn grootvader vaak verhalen over de geschiedenis van andere Aziatische landen, waaronder Korea, waar hij gewoond had. Zo ontstond mijn interesse in andere culturen.


SHIATSU


Toen ik samenwoonde met een vriendin zei ze dat ik niet goed masseerde, dat wilde ik verbeteren. De enige beschikbare cursus was Shiatsu, dus ik schreef me in en begon met leren. Shiatsu richt zich op het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en het verbeteren van de energiestroom door de meridianen.


Na mijn opleiding gaf mijn meester mij een duidelijke boodschap: “Als je echt goed wilt worden, moet je in Tokio je nationale bevoegdheid halen.” Dat deed ik. Vier jaar lang studeerde ik Shiatsu in Tokio, daarna begon ik met enkele collega-meesters een praktijk in Fukuoka, waar ik zes jaar werkte.


In die tijd ontmoette ik een meisje, met wie ik trouwde. Tijdens onze huwelijksreis naar Parijs ontmoette ik toevallig een andere Shiatsu-meester, die mij uitnodigde om samen een workshop te geven. Dit bood me een nieuwe uitdaging, maar mijn bruid was minder enthousiast. Door die workshop kreeg ik een nieuw doel: de ware Shiatsu naar de westerse wereld brengen. Maar toen ik na terugkomst in Japan mijn droom met mijn bruid deelde, betekende dat het einde van ons huwelijk. Zij wilde Japan niet verlaten.


VERTREK


In Fukuoka zat naast mijn praktijk een noedel-restaurant waar ik vaak at. Zij hadden contacten in New York, dus ben ik naar Amerika gegaan om te kijken of ik daar Shiatsu kon opzetten. Dat leek veelbelovend, dus heb ik een werkvisum aangevraagd en mijn zaak in Fukuoka opgezegd. Helaas werd mijn visum afgewezen toen Trump (voor de eerste keer) president werd. Met mijn zaak al opgezegd moest ik op zoek naar alternatieven.


Ik ontdekte dat Japanners relatief eenvoudig een werkvisum kunnen krijgen in Nederland, Duitsland en Portugal. Portugal viel af door de economische situatie, en de Duitse cultuur vond ik te veel op de Japanse lijken. Nederland leek me interessanter vanwege de open mentaliteit.


Dat bleek een goede keuze. Vanaf het begin voelde ik me hier thuis. De mensen zijn vriendelijk en ik hou van de open mentaliteit.


IDENTITEIT


Ik zeg wat ik denk, en dat is niet typisch Japans, in Japan kwam ik vaak in de problemen vanwege mijn directe manier van doen. Volgens het Confucianisme moet je ouderen altijd respect tonen, maar daar ben ik het niet mee eens. Voor mij verdient iemand respect door zijn daden, niet automatisch door zijn leeftijd. Als iemand slecht of dom handelt, voel ik me niet verplicht om respect te tonen.


In Nederland kan ik mezelf zijn. Hier wordt eerlijkheid gewaardeerd, en dat past beter bij mij. Mijn vrienden zijn vooral Nederlands; ik heb weinig contact met de Japanse gemeenschap rond Amstelveen. Ik kwam naar Nederland om de Nederlandse cultuur te leren kennen, niet om tussen de Japanners te blijven. Daarom zeg ik altijd: ik ben geen gewone Japanner.


https://bit.ly/42lnCWL


Het oorspronkelijke interview was in het Japans en is vertaald naar het Nederlands.


#Zwerfkeien #Identiteit #Shiatsu #Migratie #Wereldburger #VerliesEnHerstel #NieuweWortels #PersoonlijkVerhaal #JunTamori

holocaust nazi
3 juli 2025
Uri (82) kwam als baby in onderduik terecht in Heemstede, terwijl zijn ouders schuilden op een boerderij in de Beemster. Zijn vader ontsnapte op het nippertje uit een deportatietrein, zonder jas, in de vrieskou van februari 1943.
30 juni 2025
Zîn vluchtte als vijftienjarig meisje uit het Koerdische dorp Lice, nadat hun huis in brand werd gestoken. In haar verhaal vertelt ze over haar roots, haar vlucht, en haar zoektocht naar identiteit in Nederland.
Vooruit kijken: het verhaal van een Joodse vrouw die Odessa achterliet
30 juni 2025
In 1995 vertrok Irina met niet meer dan een koffertje, haar papieren en hoop. Ze vluchtte uit Oekraïne omdat ze Joods was, en omdat niemand haar beschermde toen het echt nodig was.
19 juni 2025
Wat geeft jouw leven waarde? Niet groots of ingewikkeld, maar juist in het kleine: die eerste slok koffie, een wandeling, iets creëren. In Japan noemen ze dat Ikigai – 生き甲斐. Geen prestatie, maar een bron van vreugde in het alledaagse. 🌿
Van de Sovjet-Unie naar Nederland
17 mei 2025
Amina groeide op in de Sovjet-Unie, waar religie verboden was en hoofddoeken uit het straatbeeld verdwenen. Haar grootvader, ooit imam, verborg zijn geloof in stilte. Haar moeder stopte haar hoofddoek weg, uit angst. Maar de traditie leefde voort, in fluisteringen, in herinneringen, in gebaren.
Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geëmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
De kracht van volhouden
28 april 2025
In Istanbul leerde ik over Sabr: geduld, vertrouwen en kracht, ook als de weg zwaar is. Tijdens mijn tijd in Japan ontdekte ik Ganbaru: onverzettelijk doorzetten, zelfs wanneer alles tegenzit. Jaren later, nadat mijn zoon de diagnose diabetes type 1 kreeg, begreep ik pas écht hoe diep deze wijsheden in je dagelijks leven kunnen wortelen. Twee werelden, één boodschap: moed is soms zacht en stil, maar o zo sterk. 🌿
Portret van Mirjam Rampersad, op zoek naar haar Surinaamse roots
26 april 2025
Mirjam Rampersad groeide op zonder te weten waar haar roots lagen. Geadopteerd door een streng gereformeerd gezin voelde ze zich altijd tussen twee werelden in. Pas als tiener ontdekte ze haar Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een verhaal over gemis, veerkracht en uiteindelijk: thuiskomen bij jezelf.
Meer posts