Saïd, de Nomade - Kennismigrant

Saïd, de Nomade - Kennismigrant

Wie:  Saïd El Amraoui, 50 jaar

Geboren: Rabat, Marokko

Woont in:  Amsterdam, Nederland


ROOTS


Ik kom uit een familie van berbers. We noemen onszelf Amazigh – een naam die ‘Vrije Man’ betekent. De Berbers zijn nomaden en de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Mijn vader werd in 1900 geboren in Tinghir, een stadje in het Atlasgebergte. Hij was een veelzijdig en gerespecteerd man: een Korangeleerde, een landbouwgrondeigenaar en een veteraan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij onder de Fransen in Indochina. Na de oorlog sloot hij zich aan bij de guerrillastrijders tegen de Franse overheersing en nam hij deel aan de vreedzame Groene Mars om de Spanjaarden uit de Westelijke Sahara te verdrijven. Daarnaast werkte hij als notaris voor het ministerie van Justitie. Voor zijn werk moest hij veel reizen, en in verschillende steden trouwde hij met een vrouw: in Rabat, Tinghir, Taznaght en Kelaat M’Gouna. Elke vrouw had haar eigen huis, en hij verdeelde zijn tijd rechtvaardig tussen zijn vrouwen en achttien kinderen.


Mijn moeder kwam ook uit het Atlasgebergte, een gebied waar Berbers en Joodse Marokkanen eeuwenlang vreedzaam samenleefden. Haar vader was landbouwer, die naar Nederland wilde emigreren vanwege betere kansen. Mijn moeder, destijds  vijftien, had net mijn vader leren kennen en besloot in Marokko te blijven. Zo werd ze de vierde vrouw van mijn vader. Ik ben geboren in Rabat, waar mijn vader ons naartoe verhuisde om ons een betere toekomst te bieden. In 1986 overleed hij, toen ik twaalf jaar oud was en mijn jongste broertje tien. Mijn moeder bleef alleen achter met zes kinderen. Hoewel mijn moeder nooit de kans heeft gehad om te studeren, is ze een vrouw met een enorme wijsheid. Ze heeft alles op alles gezet om ons te laten studeren en ons vooruit te helpen in het leven. Ook mijn oudste broer nam veel verantwoordelijkheden op zich en speelde een grote rol. De carrières die we nu hebben, zijn aan het doorzettingsvermogen van mijn moeder te danken. Ik studeerde biologie in Mohammedia en begon aan geologie in Rabat.


VERTREK


Mijn grootvader van moederskant vertrok na haar huwelijk met zijn andere kinderen - drie broers en drie zussen van mijn moeder - naar Nederland. Hij was een van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in 1965. Hoewel hij niet sterk genoeg werd bevonden tijdens de selectie, wist hij door een slimme truc toch naar Nederland te komen: de goedgekeurde mannen kregen een stempel, en hij drukte zijn rug tegen de natte stempel van een andere man, waardoor hij werd goedgekeurd. In Nederland werkte hij in een taartfabriek en spaarde hard zodat hij als een van de eersten een pand kon kopen in Amsterdam Zuid. Tot op de dag van vandaag woont mijn moeders familie in die buurt.


In 1989 emigreerde mijn oudere broer als kennismigrant naar Nederland om informatica te studeren, met hulp van een oom die garant voor hem stond. Hij regelde later een studentenvisum voor mij, en in januari vertrok ik naar Nederland. Ik reisde met de bus, omdat ik de overgang rustig wilde ervaren. De reis duurde drie dagen en voerde via Spanje, Frankrijk en België naar Amsterdam. Op een dinsdagavond om negen uur kwam ik aan op het Amstelstation.


De eerste maanden in Nederland waren zwaar. Ik kon moeilijk wennen aan de taal en het koude, sombere weer. Elk weekend vluchtte ik naar Parijs of Brussel, waar ik met mijn Frans beter uit de voeten kon. Maar ik moest Nederlands leren en mijn NT2-examen halen, dus besloot ik het als een uitdaging te zien. Op de universiteit hing ik een advertentie op voor een taaluitwisseling Frans – Nederlands, en binnen 24 uur reageerden dertig mensen. Toen ik de taal eenmaal onder de knie had, vroeg ik de voorzitter van de universiteit om hulp bij het opzetten van een studentenvereniging. Dat werd ‘Atlasbridges’, de eerste multiculturele studentenvereniging in Nederland, die dit jaar haar twintigjarig jubileum viert.


Mijn studietijd was intensief. Elke ochtend stond ik op om vijf uur, om twee uur voor Deloitte te werken. Om negen uur zat ik in de schoolbanken, en ‘s avonds was ik bezig met de studentenvereniging. Daarnaast hielp ik mijn broer op vrijdagavond van negen tot zaterdagochtend negen uur met het bundelen van kranten en speelden we in de weekenden muziek op feesten en bruiloften om onze studies te kunnen bekostigen. Via de vereniging organiseerde ik ook studiereizen naar Marokko. Atlasbridges groeide uit tot een bekende organisatie, erkend door de gemeente Amsterdam en de overheid als gesprekspartner over migranten en statushouders. Na mijn studie begon ik mijn eigen bedrijven, gebaseerd op dezelfde principes.


IDENTITEIT


Mijn passie voor migratie drijft me om een bruggenbouwer te zijn tussen Nederland en zowel migranten als statushouders. Nederland heeft deze mensen hard nodig, zeker in de medische en technische beroepen. Grenzen zeggen mij niets. Ik ben meertalig, ik geloof in diversiteit en in verrijking. Als nomade, reiziger en verbinder beschouw ik mezelf als een wereldburger met een islamitische achtergrond. 




#Zwerfkeien #Inspiratie #Migratie #Familie #Diversiteit #Identiteit #Wereldburgers #Ontwortelden #VerhalenVertellen #Marokko #Amazigh

holocaust nazi
3 juli 2025
Uri (82) kwam als baby in onderduik terecht in Heemstede, terwijl zijn ouders schuilden op een boerderij in de Beemster. Zijn vader ontsnapte op het nippertje uit een deportatietrein, zonder jas, in de vrieskou van februari 1943.
30 juni 2025
Zîn vluchtte als vijftienjarig meisje uit het Koerdische dorp Lice, nadat hun huis in brand werd gestoken. In haar verhaal vertelt ze over haar roots, haar vlucht, en haar zoektocht naar identiteit in Nederland.
Vooruit kijken: het verhaal van een Joodse vrouw die Odessa achterliet
30 juni 2025
In 1995 vertrok Irina met niet meer dan een koffertje, haar papieren en hoop. Ze vluchtte uit Oekraïne omdat ze Joods was, en omdat niemand haar beschermde toen het echt nodig was.
19 juni 2025
Wat geeft jouw leven waarde? Niet groots of ingewikkeld, maar juist in het kleine: die eerste slok koffie, een wandeling, iets creëren. In Japan noemen ze dat Ikigai – 生き甲斐. Geen prestatie, maar een bron van vreugde in het alledaagse. 🌿
Van de Sovjet-Unie naar Nederland
17 mei 2025
Amina groeide op in de Sovjet-Unie, waar religie verboden was en hoofddoeken uit het straatbeeld verdwenen. Haar grootvader, ooit imam, verborg zijn geloof in stilte. Haar moeder stopte haar hoofddoek weg, uit angst. Maar de traditie leefde voort, in fluisteringen, in herinneringen, in gebaren.
Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geëmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
De kracht van volhouden
28 april 2025
In Istanbul leerde ik over Sabr: geduld, vertrouwen en kracht, ook als de weg zwaar is. Tijdens mijn tijd in Japan ontdekte ik Ganbaru: onverzettelijk doorzetten, zelfs wanneer alles tegenzit. Jaren later, nadat mijn zoon de diagnose diabetes type 1 kreeg, begreep ik pas écht hoe diep deze wijsheden in je dagelijks leven kunnen wortelen. Twee werelden, één boodschap: moed is soms zacht en stil, maar o zo sterk. 🌿
Portret van Mirjam Rampersad, op zoek naar haar Surinaamse roots
26 april 2025
Mirjam Rampersad groeide op zonder te weten waar haar roots lagen. Geadopteerd door een streng gereformeerd gezin voelde ze zich altijd tussen twee werelden in. Pas als tiener ontdekte ze haar Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een verhaal over gemis, veerkracht en uiteindelijk: thuiskomen bij jezelf.
Meer posts